כדי להבין כיצד אפשר לקזז הפסדים יש צורך תחילה להתרכז במיקום הגיאוגרפי שבו צמח ההפסד. עם זאת חשוב לזכור שאחרי שמבינים היכן צמח ההפסד יש צורך להבין מה לעשות איתו כי לא הכל אפשר לקזז, וגם כאשר אפשר לא תמיד מתקזז כל ההפסד. זה בדיוק הזמן להבין את הפרטים.
שלושה סוגי הפסדים
אחרי שהובן היכן נוצר ההפסד יש צורך לשאול עוד כמה שאלות חשובות שיכריעו האם אפשר לקזז את ההפסד לפי סעיף 28 או סעיף 29, כאשר סעיף 29 מדבר על הפסד של תושב ישראל מחוץ לישראל וסעיף 28 מדבר על תושב ישראל שההפסד שלו בגבולות ישראל. הפקודה מתירה לאותו נישום לקזז שלושה סוגי הפסדים פירותיים: הראשן הוא הפסד מעסק או ממשלח יד, כזה שנוצר ושמקוזז במהלך השנה, מה שנקרא הפסד שוטף. השני הוא הפסד מעסק או ממשלח יד כלשהו שמועבר משנים קודמות, אלו הם הפסדים שלא קוזזו במהלך שנת המס הקודמת. ויש עוד הפסד שהוא מהשכרת בניין, שונה לגמרי.
היכנסו וצפו! 3 טיפים חשובים למזעור הפסדים:
קיזוז מהכנסה ישירה או עקיפה
כאשר מדובר על עסק שהפסדי ממשלח ידו נכנסת לתמונה סעיף 28 א' שעומר שאילו היו רווחים מהכנסות כלשהם שחויבו במס, לרבות שבח מחוק מיסוי מקרקעין, ניתן לקבצע קיזוז הפסדים. צריך לזכור כי סעיף זה אינו דן בהפסדים מכוח סעיף 2 או 1 אלא מתוקף משלח ידו של העסק עצמו. ההפסד מועבר מעסק לפי הוראות 28 ב' כאשר במקום בו בשנה מסוימת עלו ההפסדים של העסק על הרווחים שלו, וכך ניתן לבצע את הקיזוז במלואו. לפי סעיף 2 ניתן לקזז את ההפסדים מהכנסות שקשורות במשלח ידו הישיר של העסק ולא רווחי הון או רווחים אחרים שקשורים לשבח של העסק.